הכנס הלקסיקלי ה-12 למחשבה פוליטית  ביקורתית

הכנס הלקסיקלי ה-12 למחשבה פוליטית ביקורתית

הנכם מוזמנים לכנס הלקסיקון ה-12 שיתקיים ב4-5 בינואר בחדר 496 בבניין גילמן, אוניברסיטת ת"א

ראו פרטים בתוכנית הכנס

במלאת 15 שנים להופעתו של ספרו של עדי אופיר לשון לרע: פרקים באונטולוגיה של המוסר יוקדש היום השני של הכנס לחשיבה מחודשת על הספר ועל המושגים הנחקרים בו. לשון לרע הציע קו מחשבה מקורי שביקש לנסח תורת מוסר שאינה מתמקדת ב"טוב" ושואלת כיצד ניתן לזהותו, לטפחו ולהרבותו, כי אם ב"רָעוֹת", דהיינו בדברים בעלי קיום ממשי בעולם, המרעים את חייהם של בני אדם ופוגעים בהם, ובדרכים השונות לצמצום סבל ולמניעת אובדן ונזקים מיותרים. מעבר לחידוש המוסרי והאונטולוגי שמגולם בהיפוך היוצרות התיאורטי הזה, לשון לרע הוא במידה רבה גם מבשרו של הפרויקט הלקסיקלי-פוליטי. המחשבה המושגית נוכחת בו באופן מובהק, תוך אתגור מתמיד של מובנן השגור של ההגדרות המקובלות. לכל פרק בספר ישנה כותרת מושגית ("היעלמות", "אובדן", "נזק", "נוכחות", "ריגוש", "סבל", "רעות", "רוע"), ובתוך הפרקים עצמם מתבררים מושגים רבים נוספים ("זמן", "בעיה", "פיצוי", "תרגום", "עדות", "רוויה", "מגע", "אדישות", "חירות" ועוד ועוד). בניגוד ללקסיקון האלפביתי שאין בו היררכיה וקשרים תמטיים, לשון לרע הוא לקסיקון טלאולוגי, בו מתחברות יחדיו ההגדרות המובחנות לשרשרת שבה כל מושג תלוי בחברו בדרך למיפוי והנהרה של המושג המרכזי של הספר: "רוע".

בהתאם לכללי המשחק הקבועים של הכנסים הלקסיקליים, כל הרצאה במושבים שיוקדשו ללשון לרע תעסוק במושג אחד בלבד ותבקש לעמוד על התרומה של הספר להבהרת מושג זה, להתפלמס עם קו המחשבה שהוא מציע, או לבחון אותו בזיקה להקשרים האינטלקטואליים והשיחניים שהספר מצוי בתוכם.

ב-4-5 בינואר , 2015, אוניברסיטת תל אביב